Weblinkjes
Image default
Particuliere dienstverlening

Groene energie uit Nederland?

Een veel gehoorde vraag van de laatste tijd is of de groene energie waarvoor jij als consument voor betaalt, ook daadwerkelijk groen is en uit Nederland komt. In dit geval is de titel van dit artikel een beetje een pleonasme. Groene energie is namelijk pas echt groen wanneer deze zo dicht mogelijk bij de plek waar het gebruikt wordt, wordt geproduceerd. Om energie te verplaatsen van het ene land naar het andere is ook weer veel energie nodig. En die wordt niet duurzaam opgewekt! In dit artikel vind je meer informatie over waar je op kunt letten bij het uitzoeken en welke energieleverancier het groenst is. Om het je nog makkelijker te maken wordt ook de vergelijkingstool van Welke Energieleverancier in dit artikel aangeboden.

Waar komt energie in Nederland vandaan?

Voor een beter inzicht in de herkomst van elektriciteit in Nederland is het goed om te weten hoe dit wordt opgewekt. Onder groene stroom wordt het opwekken van elektriciteit door wind, water, zon en biomassa verstaan. Oftewel, energiebronnen die geen vervuilende restproducten opleveren. Dat klinkt logisch, maar het wordt moeilijker gemaakt met de introductie van de term ‘additionaliteit’. Het is deze term die goede vergelijkingswebsites als die van Welke Energieleverancier onmisbaar maakt bij het zoeken naar groene energie voor jouw huishouden.

Additionaliteit geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid

Goed, wat is de herkomst van groene energie? Allereerst de feiten. In Nederland wordt ongeveer 13% van alle energie opgewekt uit de vier groene energiebronnen (wind, water, zon, biomassa). De overige 87% wordt dan opgewekt door energiecentrales die aangedreven worden door kolen of kernenergie, toch? Niet helemaal, want 45% van de elektriciteit wordt als groene energie verkocht. Wat er feitelijk gebeurt is dat deze ‘groene stroom’ wordt gekocht in landen als Noorwegen of Zweden, en als ‘additionele, groene energie’ in Nederland wordt verkocht aan huishoudens. Het gaat dus helemaal niet om groene energie en er wordt op deze manier niet bijgedragen aan het stimuleren van duurzame energieprojecten in Nederland.

Gelukkig is er een (groen) licht aan de horizon

Ben je nu vergeefs aan het zoeken naar echte duurzaam opgewekte energie? Gelukkig niet! Met een vergelijkingstool als die van Welke Energieleverancier, kun je veel kritischer kijken naar de oorsprong van de energie die verkocht wordt. Ook het sociaal bewustzijn wordt groter en de investeringen in duurzaam opgewekte energie uit eigen land nemen met de dag toe! We zijn dus met zijn allen op de goede weg, ook al zijn we er nog niet. Koop bewust, koop groen en lees je net zo goed in als nu, dan maakt jouw huis straks enkel nog gebruik van duurzame energie uit Nederland!