Weblinkjes
Image default
Woning en Tuin

Coniferen snoeien stap voor stap

U kunt het beste coniferen snoeien stap voor stap. Dat heeft vooral te maken met het feit dat coniferen niet bestand zijn tegen een drastische, sterke of zware snoei. Door coniferen stap voor stap te snoeien waakt u voor een rigoureuze snoei en voorkomt u problemen. Wanneer een coniferenhaag namelijk niet stap voor stap gesnoeid wordt kunnen er bruine plekken ontstaan. In het ergste geval kan zelfs uw gehele coniferenhaag sterven en zal deze vervangen moeten worden. Het vervangen van een coniferenhaag is een dure grap. Niet alleen de nieuwe coniferenplanten zijn duur, ook het verwijderen van een complete coniferenhaag kan flink in de papieren lopen. Om ervoor te zorgen dat dat niet zal gebeuren leggen wij hieronder stap voor stap uit hoe u het beste uw coniferen kunt snoeien en op welk moment u het beste uw coniferen kunt snoeien.

Stap 1 – coniferen snoeien op het juiste moment en in de juiste maand

Bij het snoeien van coniferen is timing van groot belang. Sterker nog. Vaak is het de sleutel tot succes. Coniferen lenen zich er bij uitstek voor om twee keer per jaar een snoeibeurt te ondergaan. Het beste kunt u uw coniferen in het begin van het voorjaar en in het najaar snoeien. Daarbij is het belangrijk om een bewolkte en het liefst een regenachtige dag uit te kiezen. Snoei uw coniferen in ieder geval niet wanneer het buiten te warm is of wanneer er kans op vorst is. Gesnoeide coniferen kunnen zowel een sterke zon als vorst niet goed verdragen.

Stap 2 – de voorbereiding

Voordat u begint met het snoeien van uw coniferen is het aan te raden om een goede voorbereiding te treffen. Dat houdt in dat u alvast alle spullen klaar kunt leggen zodat u efficiënt van start kunt gaan. Het snoeien van coniferen kan met een handschaar of met een elektrische heggenschaar. Daarbij is het aan te raden om een veiligheidsbril en bedekkende kleding te dragen. Omdat coniferen vaak ook op hoogte gesnoeid moeten worden is het aan te raden om een trap en een verlengsnoer klaar te leggen. Het laatste onderdeel van de voorbereiding is het observeren van de coniferen. Bepaal alvast waar de takken het meest ver uitsteken en welke coniferenplanten het meeste snoei nodig hebben.

Stap 3 – het snoeien van de coniferen

Nu de voorbereiding voor het snoeien van de coniferen is afgerond kunt u gaan beginnen. Begin altijd aan de bovenkant van de haag en zorg dat de haag een rechte bovenkant krijgt. Eventueel kunt u langs de bovenkant van de haag een touw spannen zodat u zeker weet dat de bovenkant recht is. Werk vervolgens van de top naar onder. Snoei eerst de takken weg die het meest ver uitsteken. Die takken belemmeren namelijk het zonlicht voor de jonge scheuten. Vervolgens kunt u de coniferen van boven naar beneden scheren. Dat houdt in dat u de coniferen lichtelijk snoeit. Tot slot kunnen wij het aanraden om de coniferen tabs te snoeien en niet recht naar beneden te snoeien. Met taps bedoelen wij dat de onderkant van de coniferenhaag een paar centimeter breder is dan de bovenkant van de haag. De gehele haag kan op die manier namelijk beter het zonlicht opvangen.

Stap 4 – het afronden van de klus

Nadat de coniferenhaag in zijn geheel gesnoeid is kunt u alle gereedschappen en materialen weer opruimen. De gesnoeide takken kunt u in uw groene container deponeren. Tot slot kunt u de coniferen na het snoeien het beste meteen besproeien met water. Ook is het aan te raden om de grond van verse mest te voorzien. De coniferenhaag kan dan zich dan snel van de snoeibeurt herstellen.

Voor meer info : website bezoeken