Weblinkjes
Image default
Verbouwen

Wat is PVC lijm? Specialist Meiboom geeft antwoord

PVC lijm bestaat uit vinylchloridepolymeren met vulstoffen zoals butanon, cyclohexanon en tetrahydrofuraan. Daarnaast heeft PVC lijm een oplossende eigenschap. Hierdoor worden twee oppervlaktes met elkaar versmolten waardoor ze aan elkaar hechten. 
Veel lijmen voor hard PVC komen voor in een pot met kwast. Met de kwast kun je eenvoudig lijm smeren op materiaal dat je wilt verlijmen. PVC platen kun je onderling goed met elkaar verlijmen. Ook PVC met andere kunststoffen zijn goed te verbinden. In dit artikel leggen we uit wat PVC lijm is en hoe je PVC lijmen kunt gebruiken. 

Hoe werkt hard PVC lijmen?

Met PVC lijm kun je PVC materiaal onderling met elkaar verlijmen. Zo is het effectief voor het verbinden van regenpijpen, fittingen, regenpijpen en meer. Platen worden met elkaar samengebracht onder invloed van lucht en licht. Het lijmen met hard PVC noemt men ook wel koudlassen.
Let er bij PVC lijm altijd op dat je beschermend materiaal draagt. Ook is het belangrijk dat je het in een ruimte met genoeg ventilatie aanbrengt. Dit komt doordat de dampen van PVC lijm schadelijk voor de gezondheid zijn.
Daarnaast moet je het materiaal dat je wilt verlijmen ontvetten. Doe dit met een doek waar geen pluizen uit komen. Vervolgens schuur je met schuurpapier het oppervlakte lichtjes. Daarna breng je het PVC lijm toe op de oppervlakte met een kwast.
Leg de materialen die je verlijmt stevig op elkaar. Fixeer dit vervolgens door gebruik van een tang, tape of iets anders dat klemt. Laat het geheel daarna 10 minuten opdrogen.

Hoe lang duurt het totdat PVC lijm is uitgehard?

Het opdrogen van PVC lijm varieert. Dit komt doordat diverse diameters, ondergronden en de hoeveelheid aangebrachte lijm hier invloed op hebben.
Daarnaast licht het ook aan de temperatuur en vochtgehalte van de omgeving. Bij een diameter van 63 mm is het gebruikelijk om 4-8 uur aan te houden voor het opdrogen.

Voor meer info : website bezoeken