Weblinkjes
Image default
Woningen

Twee veelgestelde vragen over passiefhuizen

 

Is het waar dat passiefhuizen helemaal geen verwarming nodig hebben?

Passiefhuizen gebruiken jaarlijks 15 kWh / m² of minder energie voor ruimteverwarming en -koeling. Elke vierkante meter komt overeen met 1,5 kuub aardgas of 1,5 liter stookolie. Voor standaard nieuwe gebouwen die vandaag worden gebouwd, is dit acht keer het origineel. Zelfs onder extreme omstandigheden is de maximale warmtebehoefte slechts 10 W / m².

Het passiefhuis is gebouwd met een goede luchtdichte behuizing en is standaard voorzien van efficiënte mechanische ventilatie en warmteterugwinning. Zo haal je de beste luchtkwaliteit in huis zonder teveel warmte op te wekken. Dit betekent dat er goede ventilatie is, maar meestal wordt de warmte die door de openingen in de gebouwschil vrijkomt teruggewonnen, waardoor de binnenkomende verse lucht wordt verwarmd. Dit betekent ook minder energieverspilling (minder afvoer van warme lucht) en meer comfort (minder koude lucht komt binnen, dus koude wind veroorzaakt geen problemen).

Deze opties zorgen ervoor dat het huis het grootste deel van het jaar op kamertemperatuur wordt gehouden zonder gebruik te maken van een verwarmingssysteem. Onder de meest extreme buitenomstandigheden zijn echter actieve verwarmingsbronnen nodig. Het is echter erg klein.

Hoe meet je de luchtdichtheid van een gebouw?

De luchtdichtheid van een gebouw, oftewel de kwantitatieve evaluatie van de luchtdichtheid, wordt bepaald door middel van druktesten.

De opstelling is relatief eenvoudig: creëer eerst een drukverschil tussen de binnen- en buitenomgeving en meet vervolgens de hoeveelheid luchtlekkage. In de praktijk wordt meestal de zogenaamde “blaasklep” gebruikt om dit drukverschil vast te stellen. Zoals de naam van het apparaat zelf aangeeft, wordt bij deze test de ventilator in de opening van de deur of het raam geplaatst, waardoor het gebouw in een negatieve of overdruktoestand komt. Ventilatoren met variabele snelheid zijn ingebouwd in het frame en kunnen worden aangepast aan specifieke structurele afmetingen.

Door middel van de regressieberekening van het drukverschil en de luchtstroom gemeten op de gebouwschil, kan de luchtstroom met een genormaliseerd drukverschil van 50 Pa worden bepaald. De verhouding van de luchtstroom die nodig is om dit drukverschil vast te stellen tot het werkelijke interne volume van het gebouw is de ventilatiesnelheid: n50-waarde.

Wat zijn de voordelen van hout in de bouw?

Gewone bomen kunnen ongeveer 1 ton kooldioxide opslaan voor elke 3 kubieke meter die door fotosynthese wordt geproduceerd. Edinburgh Carbon Management Centre

In Europa is het bosgebied tussen 1990 en 2005 met 15 jaar toegenomen, hetzelfde gebied als Griekenland. Het jaarlijkse groeipercentage is 661.000 hectare. Dit komt ongeveer overeen met drie voetbalvelden per uur. ECE / FAO State of the World’s Forests, 2007

 In Europa kan de opslag van koolstof door middel van houtproducten ervoor zorgen dat niet meer dan 220 miljoen ton kooldioxide in de atmosfeer terechtkomt.Met de toename van het aantal houtproducten zal dit aantal jaarlijks met ongeveer 20 miljoen ton toenemen. CEI BOIS Timmer om klimaatverandering tegen te gaan: gebruik hout!

Elke kubieke meter hout die wordt gebruikt om andere bouwmaterialen te vervangen, vermindert de gemiddelde uitstoot van kooldioxide naar de atmosfeer met 2 ton. Internationaal instituut voor milieu en ontwikkeling

 

 

https://be.propenda.com/keyword/huis-in-huis.html